Námitka proti zákazu olova na mokřadech v EP neprošla, takže se tímto potvrzuje paskvil Evropské komise schválený v září.
Bude platit zákaz nejen střílení, ale i pouhého držení olověného brokového střeliva v okruhu 100 metrů tj. 3 hektary okolo mokřadů, tj. dle oficiálního právního výkladu EK i okolo každé louže po dešti!

Tím, že námitka neprošla v Europarlamentu už neexistuje žádný opravný prostředek (protože i třetím legislativním orgánu – v Radě EU se z 27 hlasů postavilo jen 5 včetně ČR proti zákazu olova), a za pár týdnů to vyjde v úředním věstníku EU, a pak to bude jako novela nařízení REACH přímo závazné i bez implementace i bez souhlasů parlamentů (i když s přechodným obdobím 2 roky, což není žádná útěcha). Prostě se aktualizuje 500-stránková příloha REACH, a hotovo vymalováno.

My to ale nesmíme vzdát, i když je to děs taková zmetková legislativa.
Teď se musíme se snažit dál, protože již 15. ledna 2021 tj. za 6 týdnů Evropská komise prostřednictvím agentury ECHA představí totální zákaz olova i mimo mokřady i kulového, puškového, malorážkového střeliva i olověných diabolek a broků do vzduchovek i rybářských olůvek.

Dělali jsme, co jsme mohli více jak 6 let PROTI zákazu olova, ale EK opakovaně lhala, že nic nechystá, nás osočovali z šíření falešných zpráv tzv. hoaxů, přitom Komise se chovala se netransparentně, dělala podrazy, protiprávně si nechala si texty zákazu psát texty zákazu od mezinárodní ekoneziskovky, nepřijatelně opakovaně hlasovala o zákazu, až ten paskvil nakonec protlačili napočtvrté 3. 9. 2020. Europarlament už nic neschvaluje, ani nepotvrzuje, pouze měl 3 měsíční lhůtu „na přezkum“ a mohl novelu projednat (což se děje docela výjimečně a právě se to stalo), a teoreticky může něco i vrátit EK, ale jen jako celek, nemůže ani navrhnout opravy a změny.

Z českých Europoslanců dnes v noci hlasovali všichni PRO námitku, tedy PROTI zákazu olova, kromě 5 hlasů.
PROTI nám hlasovali:
Jiří Pospíšil a Luděk Niedermayer (oba TOP 09)
ZDRŽELI SE (což je jen ohraná politická finta, a v praxi to stejné jako by byli PROTI): Mikuláš PeksaMarcel Kolaja, Markéta Gregorová (všichni za Česká pirátská strana)

Celý výsledek hlasování ze všech zemí v EP je zde:
693 přítomno
• +292 (42%) PRO námitku
• -362 (52%) PROTI námitce
• 39 (5.6%) zdrželo

Jmenovité hlasování je zde (str. 74 a 75):
http://www.europarl.europa.eu/…/PV-9-2020-11-24-RCV_FR.pdf

PRO nás – pro námitku hlasovali:

Tomáš Zdechovský (KDU – ČSL | EPP)

Alexandr Vondra (ODS | ECR)

Dita Charanzová (ANO | RENEW)

Kateřina Konečná (KSČM | GUE-NGL)

Martina Dlabajová (ANO | RENEW)

Martin Hlaváček (ANO | RENEW)

Radka Maxová ( ANO | RENEW)

Ondřej Knotek (ANO | RENEW)

Ondřej Kovařík (ANO | RENEW)

Jan Zahradil (ODS | ECR)

Evžen Tošenovský (ODS | ECR)

Veronika Vrecionová (ODS | ECR)

Stanislav Polčák (STAN | EPP)

Michaela Šojdrová (KDU – ČSL | EPP)

Hynek Blaško (SPD | ID)

Ivan David (SPD | ID)

PROTI nám – proti námitce hlasovali/zdrželi se:

*Zdržení se má prakticky stejný dopad jako hlasování proti

Jiří Pospíšil (TOP 09 | EPP)

Luděk Niedermayer (TOP 09 | EPP)

Mikuláš Peksa (Piráti | Greens – EFA)

Marcel Kolaja (Piráti | Greens – EFA)

Markéta Gregorová (Piráti | Greens – EFA)


Děkujeme panu europoslanci Tomáš Zdechovský , ale samozřejmě i dalším 15 českým europoslancům, kteří včera v noci hlasovali PRO nás pro námitku, tedy proti zákazu olověného střeliva „na mokřadech“!

Po té, co před 2 roky EK panu Zdechovskému zalhala, že „nic nechystá“, se pan Zdechovský naštval a za poslední rok se opravdu činil ve věci proti zákazu olověného střeliva:

1) Legislativu pro výbor REACH psala nezisková organizace Birdlife:https://zdechovsky.eu/…/podali-jsme-stiznost-na-komisi…

2) Celý proces projednání legislativy byl velmi netransparentní a nestandardní, na níže uvedený otevřený dopis nepřišla od června 2020 odpověď:https://zdechovsky.eu/…/otevreny-dopis-komisi-kvuli…

3) Zdechovský ve věci opakovaně zasílal Komisi interpelace a upozorňoval na nedomyšlenost návrhu:

Září 2019: https://www.europarl.europa.eu/…/E-9-2019-002763_CS.html

Únor 2020: https://www.europarl.europa.eu/…/E-9-2020-000744_CS.html

Duben 2020: https://www.europarl.europa.eu/…/E-9-2020-002468_CS.htmlhttps://zdechovsky.eu/…/europoslanci-nezastavili…

2 comments

  1. Zrovna jsem pročítal články a komentáře na Zbrojnice.com. Jak já dnes lituju, že jsem kdysi za slovutou EU zvedl ruku. Prohráli bitvu v přílivu uprchlíků, prohráli bitvu proti islámským teroristům, chtějí nařizovat omezování zbraní legálních přitom nelegální zbraně se sem stále jednoduše dostávají.Chtějí nařizovat státům, že na 10% jejich území se nesmí jakkoli hospodařit ( tzn lesnicky, zemědělsky, myslivecky, ani rybářsky), přitom velkoplošné zemědělství dostalo zelenou.Takže šance na zlepšení a ozdravění krajiny zase spadla do koše.A jiné s jiné. Jsou to všechno navrhy vymyšlené tak aby se vlk nažral a koza zůstala celá.Asi je třeba řvát ještě víc, tento zatím zákaz brokového střeliva totiž neměl s demokratickým projednáváním a debatou nic společného v tak demokratickém uskupení jako je EU.Dokonce ten přístup je ještě mnohem horší, zbraně nezakázali hned jak si to představovali tak to vzali přez olovo.Kompletní zákaz olověného střeliva je teď už jen formalita.Co bude dál?

  2. Dobrý den, pomalu začínám chápat, kterým směrem se to na evropském hřišti ubírá, v čím je to zájmu a kdo je nucen ty nesmysly naplňovat, i když je sem tam roztřese zlé svědomí. Jediná smysluplně vynaložená snaha je dostat se ven z toho spolku a být opravdu suverénní a samostatná země. Jít k volbám a dát šanci přijetí referenda o vystoupení z EU. Čechy považuji za nejchytřejší národ na světě, jsme pracovití, kreativní, nápadití, tak proč se prodáváme ve většině odvětví tak levně? Za co, pro čí vděk? USA, Ruska, Číny? Zaplať pánu bohu, že jsou ještě normální státy v rámci V4, které zatím dovedou za svou identitu bojovat a ohradit se. Kdyby jsme se uměli prodat, měli bychom se časem líp nežli teď. Za každou dotaci z EU se totiž bude vyžadovat poslušnost a zavázanost. Každým přijetím prodáváme kousek po kousku své svobody. Půjdu volit, nestojím už o drobky v podobě superhrubé mzdy na dluh, ani 5000 pro důchodce, budu volit tak, abych se svým dětem mohl bez třesu podívat upřímně do očí, Milan Čámský (Beroun).

Napsat komentář

Discover more from Liga Libe

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading