Vážení, jak mnoho z Vás nepochybně ví, od ledna máme schválený tzv. nadstavbový zákon (č. 14/2021 Sb.). Na této legislativě spolupracovala taktéž naše LIGA LIBE. Nyní k němu přibude prováděcí nařízení vlády (č. 255/2021 Sb.). Nařízení je naprosto klíčové v tom, že konkrétně vymezuje, jak by nyní měl vypadat Systém střelecké přípravy, neboli státem garantovaný systém dobrovolných kurzů („programů“) střelecké přípravy.

Nejprve pár slov k tomu, co to ten Systém bude a proč vlastně. Má to totiž dvě roviny…

První rovinou je naše další národní odstřihnutí se od evropské směrnice o zbraních. To dnes není zase až tak zásadní, protože se nakonec (po několika letech neskutečné práce!!!) povedlo lednovou implementační novelu zákona o zbraních dovést do stavu, kdy žádného držitele zbrojního průkazu fakticky neomezuje. Je ale dobré si uvědomit, že co se s implementací směrnice povedlo nyní, se s nějakou budoucí změnou směrnice už povést nemusí, nebo to třeba už ani nepůjde. A v takovém případě bude nesmírně důležité, abychom tu už měli funkční a živý Systém střelecké přípravy. Takže v žádném případě si teď nelze říct, že „zatím dobrý“ a nadstavbový zákon a Systém střelecké přípravy ignorovat! Celý Systém střelecké přípravy není něco, čím by člověk mohl z fleku projít za víkend, je nutné se nachystat, postupně poskládat výzbroj a výstroj a jít do toho čím dříve tím lépe 🙂

Druhou rovinou je ale to, že tu vzniká něco, co tu v nějaké podobě existovalo naposledy za první republiky (slyšeli jste někdy o Stráži obrany státu? a to není žádná naše fantazie, na SOSáky se odkazuje i důvodovka k nadstavbovému zákonu i nařízení vlády)… Rovnou si řekněme, že se tu nebavíme o žádných Lidových milicích nebo Pomocné stráži VB a podobných šedých morech. Tohle budou naši oponenti skoro jistě v budoucnu vytahovat. A budou to často ti samí, kteří druhým dechem říkají, že z hlediska civilního držení zbraní a možnosti zásahu ozbrojeného občana proti útočníkovi se nemáme co srovnávat s Izraelem, protože tam každý prošel vojenským výcvikem. Tak tady to máte dámy a pánové! Státem garantovaný a určitě nijak jen symbolický výcvik. A to takový, který se postupně zaměřuje přímo na „nutnou obranu a krajní nouzi“ (kurzy MV-101 a MV-102), „bezpečnost měkkých cílů“ (MV-201) a na další úkoly v rámci mimořádných událostí (MV-301). A po absolvování těchto kurzů se bude moci člověk přihlásit do programu individuální střelecké přípravy a se státní podporou se dále zdokonalovat takříkajíc „do aleluja“.

Systém střelecké přípravy obsahuje 2 „záchytné mety“, těmi jsou tzv. aprobace neboli „certifikáty“, které bude na žádost vydávat policie.

První je „základní aprobace“ – tu dostane každý, kdo projde kurzy MV-101 a MV-102 (na to by měl stačit jeden víkend) a odstřílí jedny „hodnocené střelby“. Základní aprobace je v podstatě certifikát, že mám nárok na vydávání povolení/výjimek na různé zlé zbraně, které EU zakazuje a případně zakazovat bude. Netýká se to samozřejmě plně automatických zbraní 🙂, ale pokud někoho v Evropské komisi třeba v budoucnu napadne zakázat krátké zbraně, tak tohle by měla být cesta, jak se k takové zbrani dostat. Nicméně tohle je takové „jistota v nejistotě“. Jednak ale nikdo neví, co chytré hlavy v Bruselu v budoucnu vymyslí, a jednak, jak jsme zmínili na začátku, díky tomu, jak se povedlo znovelizovat zákon o zbraních, tak tohle je teď trochu takové vlamování se beranidlem do otevřených dveří. Důležitější jsou proto spíše ty návazné úrovně Systému střelecké přípravy.

Ten, kdo získá základní aprobaci, se bude moci přihlásit do navazujících kurzů. Ty už se budou absolvovat v režimu pistole+puška (naopak k základní aprobaci se lze dostat i jen s pistolí/revolverem), přičemž kurz MV-201 by mohl trvat asi 2 víkendy a kurz MV-301 celkem asi 3 víkendy. Pro absolvování těchto kurzů by mělo být možné čerpat dotaci na střelivo (základní úroveň bude komplet „za své“). A následně lze získat pokročilou aprobaci. Na základě této aprobace bude možné postoupit do programu individuální přípravy a získávat státní „podporu“ v podobě 500 nábojů ročně (v hodnotě buď střeliva 9mm Luger nebo 223 Rem).

Až po získání základní aprobace to bude v zásadě podobné, jako když člověk prochází běžným kurzem typu „obranná pistole“. Od kurzu MV-201 se ovšem účastník stává součástí Stanovené zálohy státu. A tady bylo možné se v posledních dnech dočíst leccos. Co to tedy bude?

Stanovená záloha státu by měla být v podstatě něco jako rezervistický systém. Nebude to žádná organizace, spíš jen množina lidí, o kterých bude stát vědět, že mají určité dovednosti a schopnosti při zacházení se zbraní. Pokud pak bude skutečně potřeba, bude to skupina lidí, do které si bude stát moci sáhnout a uložit jim určité úkoly. Na jednáních o nadstavbovém zákoně se zmiňovaly tři příklady. První dva byly řekněme „civilní“. Jednak bylo zmiňováno řešení afrického moru divokých prasat, kdy by mohli být členové stanovené zálohy pověřeni v rámci nějaké policií řízení koordinace s myslivci odstřelem divočáků tak, aby se co nejvíce urychlila jejich likvidace na určitém území a zastavilo šíření této choroby. A jednak by mohlo jít o zajištění základní bezpečnosti na určitém území postiženém třeba povodní, pokud jiné složky IZS prostě nebudou stíhat. A třetí příklad už byl spíše „obranný“ nebo chcete-li „vojenský“ – mohlo by se jednat o ostrahu určitých objektů kritické infrastruktury v rámci nějakého už skutečně závažného ohrožení (stav ohrožení státu nebo dokonce válečný stav), kdy opět již běžné kapacity státu nebudou stačit. Z plnění těchto úkolů by se mohl člen Stanovené zálohy státu vyreklamovat v případě „vážného důvodu“.

A teď to asi nejvíce diskutované, a tím je SLIB člena stanovené zálohy státu. Ten by se měl skládat tak, že v okamžiku přihlašování se do kurzu od MV-201 výše zájemce jeho text podepíše na příslušném formuláři. Slib bude znít:
„Slibuji věrnost České republice.
Slibuji, že jako občan a vlastenec budu respektovat principy demokratického právního státu a budu obětavě plnit úkoly, které mi budou jako členovi stanovené zálohy státu uloženy.
Slibuji, že při plnění úkolů stanovené zálohy státu i v občanském životě budu jednat odpovědně, odvážně a skromně.
Bude-li to třeba, budu odhodlaně snášet nepohodlí a nebezpečí s tím spojená.
Slibuji, že budu vždy příkladně dbát zásad bezpečného nakládání se zbraní.“

To rozhodně není nic, co by měl někdo podepsat jen tak. Tohle si každý musí promyslet. A to tak, že se vší vážností a pokorou. No a je víc než snadné se hned začít rozčilovat stylem, že tohle nikdy nepodepíšu, protože FAKT nestojím o to, aby mi nějaký současný politik … (doplňte si nějakého svého „oblíbeného“) ukládal, že mám jít dělat něco, co se mu zrovna bude hodit. JENŽE je potřeba si uvědomit minimálně dvě věci. První věc je, že podobné sliby skládají policisté, vojáci, hasiči atd. Navíc jejich podřízenost vládní moci bude z podstaty vždycky neporovnatelně větší, než tomu bude v případě členů Stanovené zálohy státu. A druhá věc, kterou je dobré si uvědomit, je, že se zde neslibuje věrnost žádné politické ideologii, ale České republice, jako sice nedokonalému, ale pořád demokratickému a právnímu státu a hlavně vlasti. Jak to bylo teď opakovaně vidět s koronavirovými opatřeními, funguje veřejná i soudní kontrola, a není důvod, aby tomu tak nebylo i v tomhle případě. A navíc, opatření, kdy bude povolávána Stanovená záloha státu, budou z logiky věci „skutečné průsery“. Kriticky docházející jiné kapacity policie či armády. Bezprostřední ohrožení státu… Ono také, pokud nás v Systému střelecké přípravy bude třeba 100 tisíc, tak už si s takovým systémem, kde jsou jeho (ozbrojení) členové zaangažovaní jen na základě dobrovolnosti a na základě svého vztahu ke svému státu, fakt nebude jen tak dělat, co bude chtít…

Ale samozřejmě, je to na každém. Někdo může třeba říci, že mi teď Tacticala nikdo nebere, že mi to „za těch 500 patron ročně nestojí“ (protože třeba stejně vůbec střílet nechodím…). Ale trochu se bojíme, že takhle to bude podobně jako v tom klasickém „když si přišli pro …, mlčel jsem …“ https://cs.wikipedia.org/…/Kdy%C5%BE_p%C5%99i%C5%A1li…(.
A tam se my přece dostat nechceme 🙂

Jak to tedy teď bude?

Teď je potřeba počkat, až Ministerstvo vnitra vydá akreditace těm organizacím, které budou mít zájem ony kurzy zajišťovat. První vlaštovky by se mohly objevit někdy letos po letních prázdninách. V navazujících kurzech se bude střelivo podle nařízení vlády proplácet zřejmě až po novém roce, takže zatím to bude asi hlavně o tom projít základní úrovní a získat základní aprobace. A v roce 2022 se do toho pak pustit naplno!
Což?

5 comments

  1. Dobrý den. Můj dotaz zní. Budou policisté nebo policejní důchodci nuceni toto martýrium nucení absolvovat také? Nebo jim budou započteny povinné absolvování těchto kursů v rámci služby či služby před důchodem absolvované?

    1. Nic ve zlem, to, ze je nekdo policistou ( s vyjimkou snad URNA ci par jinych slozek) z nej nedela znalce zakona o zbranich, NO a KN a uz vubec to z nej nedela dobre pripraveneho strelce atd..

  2. Za vlastnoruční úpis by se mělo dávat víc než 500 nábojů.Pokud slíbíte věrnost jednomu politickému zřízení ,pak budete nepohodlní jinému.Lidé bděte !!

    1. Pintera: Nikde není psáno (a tedy ani dáno) že bys sliboval věrnost POLITICKÉMU zřízení ! Pokud si přečteš SLIB, pak zjistíš, že: ……..jako vlastenec slibuji věrnost české republice….. Co ti na tom vadí??? Mirek Šaman

  3. Dobrý den,
    myslím , že zájemci by neměli hradit vše, např. jenom třeba první dva kurzy. Navíc dnes je situace trochu jiná než byla. Sice se již mluví o navýšení peněz pro armádu, ale kde vezme stát stát další lidi, kteří budou mít výcvik, to ještě nikdo neřekl.

Leave a Reply

Discover more from Liga Libe

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading